top of page

Ödenmeyen Kiralara Hukuki Çözüm: Kiracının Temerrüdü Nedeniyle Tahliyesi

  • Yazarın fotoğrafı: Harun Emre Şentürk
    Harun Emre Şentürk
  • 30 Oca
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 4 Şub


Dış cephesi beyaz, bahçesi ağaçlar ve yeşilliklerle donatılmış bir müstakil ev

Yüksek enflasyon ve kira fiyatlarının dalgalanması sebebiyle kira bedelinin ödenmemesi günümüzde çok sık karşılanan bir durum haline gelmiştir. Bu durum özellikle kredi ile mal sahibi olmuş kişiler açısından büyük mağduriyet yaratmaktadır. Hukuk sistemimiz de bu mağduriyeti önlemek için kiranın ödenmemesi halinde mal sahibine kiracının tahliyesi için imkan sunmuştur. Buna göre mal sahibinin kira bedelini ödemeyen kiracıyı tahliyesi için 3 yol vardır:


Kiracının Temerrüdü Nedeniyle Tahliye Davası

TBK m.313'te kiracının kira bedelini ödemekle yükümlü olduğu belirtilmiştir. Kiracının kira borcunu sözleşmede anlaşılan tarihte ödememesi halinde kiracının temerrüdü söz konusu olur. Temerrüde düşen kiracının da kiralanan taşınmazdan tahliyesi hukuken mümkündür.

Kira parasının ya da yan giderlerin süresi içerisinde ödenmemesi halinde kiraya veren ihtarname ile bir süre verip verilen süre içerisinde ödeme yapılmaması halinde sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir. Bu süre konut ve çatılı işerlerinde 30, ürün kiralarında 60 ve diğer kiralarda ise en az 10 gündür.

Kiracının ihtarnamede verilen süre içerisinde kirasını ödememesi halinde temerrüt nedeniyle tahliye davası açılabilir. Ayrıca kira sözleşmesinin feshedilmesi halinde TBK m.315 uyarınca temerrüt faizi de talep edebilir. Temerrüt faizi kiracı temerrüde düştüğü tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır.

Dava sonucu mahkemenin vereceği tahliye kararı ise tahliye talepli icra takibi ile infaz edilebilir.


Tahliye Talepli İcra Takibi Yoluyla Kiracının Tahliyesi (Örnek 13)

Tahliye talepli icra takibi, temerrüt nedeniyle tahliye davasına göre daha hızlı bir çözüm sağlar. Bu yolda başvuru direkt icra dairesine yapılır. Borçluya daire tarafından haciz ve tahliye talepli bir ödeme emri düzenlenir. Kiracı ödeme emrince belirtilen süre içerisinde borca itiraz etmez ve borcunu ödemez ise 30 günlük süre dolduktan sonra icra hukuk mahkemesinden taşınmazın tahliyesi talep edilebilir.

Bu yolda ayrıca ödenmemiş kira borcunun da takibi yapıldığı için, tahliye ile birlikte kiracının kira borcunu ödeyecek ölçüde malları da haczedilebilir.

Ödeme emrine itiraz edilmesi halinde ise, duruma göre icra hukuk mahkemesinden itirazın kaldırılması ya da Sulh Hukuk mahkemesinde itirazın iptali istenebilecektir.

Kiracının ödeme emri kendisine tebliğ edildikten sonra yasal süresi içerisinde borcunu ödemesi halinde taşınmazdan tahliyesi talep edilemeyecektir. Ancak borçluya ödeme emri tebliğ edilmesi, diğer bir tahliye sebebi olan "2 haklı ihtar sebebiyle tahliye" davasının açılması için gerekli olan 2 haklı ihtardan birinin yerine geçecektir.


İki Haklı İhtar Nedeniyle Tahliye Davası

Kiraya veren, kira bedelinin ödenmemesi veya geç ödenmesi durumunda kiracıya borcunu ödemesi için ihtarda bulunabilir. Kiracıya 1 yıl içerisinde bu sebepten ötürü 2 haklı ihtarda bulunulması halinde taşınmazdan tahliyesi mahkemeden talep edilebilir. Davanın 2 haklı ihtarın çekildiği kira döneminin bitiminden itibaren 1 ay içerisinde açılması gerekmektedir. Bu süre hak düşürücü olduğu için tarafların davada bunu dikkate alması gerekmektedir.

İhtarların haklı olması gerekmektedir. Bu sebeple de alacak muaccel olmadan çekilen ihtarnameler geçerli olmayacaktır. Ayrıca ihtarların noter aracılığı ile yapılması ispat şartı bakımından kolaylık sağlayacaktır.



Yazının sonu... Bu yazıda verdiğimiz bilgiler hukuki mütalaa ya da tavsiye niteliği taşımamaktadır. Verilen bilgiler yazılma tarihinde tarihinde yürürlükte olan kanunlara göre verilmiş olup, sizin yazıyı okuduğunuz tarihte güncel olmayabilir!

Bu sebeple; EĞER AMACINIZ HUKUKİ YARDIM ALMAK İSE BİR AVUKATA DANIŞMANIZI TAVSİYE EDERİZ.



Comments


bottom of page