Çekle Ödeme Almadan Bunları Kontrol Edin! Çekte Bulunması Zorunlu Unsurlar.
- Harun Emre Şentürk
- 12 Mar 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 25 Ağu 2024

Çek kullanımı ülkemizde ticari hayatın önemli bir parçası haline gelmiştir. Yaygınlaşan bu çek kullanımı da beraberinde sorunları getirmektedir. Geçersiz çekler bu sorunların başında gelmektedir.
Çekin zorunlu unsurlarında eksikliklerin olması halinde çek, kambiyo senedi niteliğini kazanamamaktadır. Kambiyo senedi niteliği kazanmaması durumunda kambiyo senetlerine özgü güvence ve kolaylıklardan faydalanamamaktadır. Bu sebeple de çekin gerekli unsurları taşıyıp taşımadığını bilip kontrol etmek çok önemlidir. Bu yazıda çekin geçerli olup olmadığını ayırt etmeniz için bilmeniz gerekenleri açıkladık. İyi okumalar.
Bulunması Zorunlu Unsurlar
Türk Ticaret Kanunu md.780' de çekin zorunlu unsurları belirtilmiştir. Buna göre:
"Çek" kelimesini ya da başka dilde yazıldıysa o dilde "çek" karşılığı kullanılan kelimeyi içermesi
Kayıtsız ve şartsız bir bedelin ödenmesi için havaleyi içermesi
Ödeyecek kişinin ticaret ünvanını içermesi
Ödeme yerinin bulunması
Düzenlenme tarihinin ve yerinin bulunması
Düzenleyenin imzasının bulunması
Banka tarafından verilen seri numarasının bulunması
Karekodu bulunması
Çek Kelimesi
Senedin metninde çek kelimesinin bulunması gerekir. Senedin yabancı bir dilde yazılmış olması durumunda o dilde çek yerine kullanılan kelime yer almalıdır.
Belirli Bir Bedelin Ödenmesi İçin Kayıtsız ve Şartsız Havale
Belirli bir bedelin ödenmesi için kayıtsız ve şartsız havalenin bulunması gerekir. Uygulamada bu havale "ödeyiniz" yazılarak ifade edilir. Kanun metninde belirtiği üzere bu havale kayıtsız ve şartsız olmalıdır. Çekin şarta bağlanması durumunda çek geçersiz sayılır.
Ödenecek meblağ sadece para olarak gösterilebilir. Bu para rakamla ya da yazıyla yazılabilir. Hem rakamla hem de yazıyla yazılmış olması ve ikisi arasında fark bulunması durumunda yazı ile yazılmış olan meblağ esas alınır.
Muhatap
Çekte muhatabın yani çeki ödeyecek kişinin belirtilmesi şarttır. Ülkemizde ödenecek çeklerde sadece banka muhatap olabilir.
Düzenlenme Tarihi
Çekte düzenlenme tarihi bulunması şarttır. Tarih gün, ay ve yıl olarak bulunmak zorundadır. Birden fazla ve birbirinden farklı tarihler bulunması halinde çek vasfı kazanılamaz!
Düzenleyenin İmzası
Düzenleyenin el ile atılmış imzası olması şarttır. Ayrıca imzanın senedin ön yüzündeki beyazı kapsayacak şekilde atılmış olması gerekmektedir.
Karekodlu Çek ve Seri Numarası
Karekodlu çeklerde çekin alacaklısın çeki düzenleyenlere ilişkin bilgilere ulaşmasını sağlayan bir karekod bulunmaktadır. Bu karekod banka tarafından çekin üzerine basılır. 31.12.2016 tarihinden sonra basılmış olan çeklerde karekod olması zorunludur!
Alternatif Zorunlu Unsurlar
Düzenleme Yeri
Çekte düzenleme yerinin bulunması zorunludur. Fakat yukarıdaki zorunlu unsurların aksine düzenleme yerinin bulunmaması durumunda, düzenleyenin adının yanında yazılı olan yer düzenleme yeri olarak kabul edilecektir. Düzenleyenin adının yanında da bir yer yazılı değilse ancak o zaman çek geçersiz olacaktır.
Düzenleme yerinin kısaltma olarak yazılması mümkündür. Yalnızca şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılabiliyor olması gerekir.
Ödeme Yeri
Çekte ödeme yerinin belirtilmesi gerekmektedir. Ödeme yerinin belitrilmemesi durumunda düzenleme yeri ödeme yeri sayılır. Yani ödeme yerinin belirlenmesi bir zorunluluk değildir.
İhtiyari Unsurlar
Yukarıda belirtilen zorunlu unsurların dışında; çekin türüne ilişkin, ödemeye ilişkin veya ödememe haline ilişkin kayıtlar da konulabilir.
Yazının sonu... Bu yazıda verdiğimiz bilgiler hukuki mütalaa ya da tavsiye niteliği taşımamaktadır. Verilen bilgiler yazılma tarihinde tarihinde yürürlükte olan kanunlara göre verilmiş olup, sizin yazıyı okuduğunuz tarihte güncel olmayabilir!
Bu sebeple; EĞER AMACINIZ HUKUKİ YARDIM ALMAK İSE BİR AVUKATA DANIŞMANIZI TAVSİYE EDERİZ.
Comments