top of page

WhatsApp Mesajları Delil Olarak Kullanılabilir Mi?

  • Yazarın fotoğrafı: Harun Emre Şentürk
    Harun Emre Şentürk
  • 4 Şub
  • 3 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 14 Şub


telefonla mesajlaşıyor.

Teknoloji sayesinde insanlar birbirleriyle kolayca iletişim kurabilmektedir. Fakat sosyal medya platformlarında bıraktığınız dijital ayak iziniz ileride başınıza bela açabilir. Örneğin Whatsapp üzerinden yapılan görüntü, ses ve yazışma verileri sık sık mahkemelerde delil olarak kullanılmaktadır. Peki Whatsapp konuşmalarının delil olarak kabul edilmesi için nelere dikkat edilmesi gerekir? Önemli noktaları yazımızda sizler için derledik. İyi okumalar...


Whatsapp Mesajlarının Delil Olarak Kabul Edilmesi

Whatsapp üzerinden yapılan yazışmalar, görüntü ve ses kayıtları; boşanma davaları, ceza davaları, iş hukuku uyuşmazlıkları ve alacak davalarında sıklıkla delil olarak sunulmaktadır. Ancak mahkemece Whatsapp konuşmalarının kabul edilebilmesi için bu delilin hukuka uygun elde edilmiş olması gerekir. Whatsapp konuşmalarının hukuka aykırı yolla elde edilmesi halinde hukuka aykırı diğer deliller gibi bu da geçerli olmayacaktır.


Hukuka Uygun Delil Elde Etmenin Şartları

Whatsapp mesajlarının hukuka uygun delil olarak kabul edilmesi için Yargıtay içtihatlarında belirlenmiş olan birtakım şartlar bulunmaktadır. Buna göre:


1- Delili Sunan Kişi Yazışmanın Tarafı Olmalıdır

Delil olarak sunulmak istenilen Whatsapp konuşmasının delili sunan kişi tarafından bizzat kaydedilmiş olması gerekir. Yani sunulan konuşmanın tarafı olmayan bir kişi işbu kaydı delil olarak sunamaz.


2- Özel Hayatın Gizliliği İhlal Edilmemelidir

Delil olarak sunulan konuşmalar, kişinin özel hayatının gizliliğini ihlal eder nitelikle olmamalıdır. Kişinin rızası dışında elde edilen konuşmalar gibi özel hayatın gizliliğini ihlal edecek olan kayıtlar delili olarak kabul edilmemektedir.


3- Grup yazışması bulunması halinde tarafların rızası

Grup halinde yapılan Whatsapp yazışmalarında, grup üyelerinin tamamının ifadeleri delil olarak kullanılabilir. Bu durumda özel hayatın gizliliğinin ihlali oluşmayacaktır.


Hukuka Aykırı Delil Elde Etmenin Sonuçları

Whatsapp mesajlarının hukuka aykırı elde edilmesi delilin geçersiz olmakla birlikte cezai sorumluluğa da yol açmaktadır. Bu konuda ilgili maddeler şu şekildedir:

1- Bilişim Sistemine Girme Suçu (TCK m.243)

Bir kişinin rızası olmadan sosyal medya hesaplarına veya bilişim sistemlerine girilmesi, TCK m.243 kapsamına girmektedir. Suçu işleyenler bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.


2- Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu (TCK m.134)

Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya ses kayıtlarının hukuka aykırı elde edilmesi veya ifşası TCK m.134 kapsamına girmektedir. Suçu işleyenler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


Emsal Yargıtay Kararları

“Dava, vekalet ücreti alacağının tahsili amacıyla başlatılan icra takibi nedeniyle borçlu olmadığının tespiti istemine ilişkindir. Mahkemece, alınan bilirkişi raporu doğrultusunda sonuca gidilerek davanın reddine karar verilmiştir. Bilirkişi raporunda; taraflar arasında yazılı bir ücret sözleşmesi bulunmadığı tespiti ile vekalet ücreti hesaplanmıştır. Oysa davalı avukat tarafından davacıya gönderilen mail yazışmasının değerlendirilmediği anlaşılmaktadır. HMK’nun 199. maddesinde ”Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu Kanuna göre belgedir.” yazılıdır. Bu düzenleme ile mail yazışmaları da belge olarak kabul edilmiştir. O halde, mahkemece mail yazışmaları ve davacı tarafından yapılan ödemeler değerlendirilerek davacının borçlu olup olmadığına karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2017/1014E. 2020/4488K.”


“Diğer taraftan, Bölge Adliye Mahkemesi’nce, istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin karar gerekçesinde, “WhatsApp” programı mesajlaşma dökümüne de dayanılmış ise de; bu döküm davalı işverence, davacı ile … arasındaki yazışmalara ilişkin olduğu iddia edilerek dosyaya sunulmuştur. Anılan döküme karşı davacı vekilinin, gerçeğe aykırılık itirazı bulunmaktadır. Bu mesajlaşma yazışmalarına nasıl ulaşıldığı ve gerçeğe uygun olup olmadığı yönlerinden hukuka uygunluk denetimi yapılmasına elverişli bir delil ise dosya içeriğinde yoktur. Anılan sebeplerle, eksik araştırma ve incelemeyle hüküm tesisi hatalı görülmüştür. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2018/524E. 2018/5611K.”


“Davacı-karşı davalı kadın, erkeğin güven sarsıcı davranışları vakıasına ilk kez davalı-karşı davacı erkeğin karşı dava dilekçesine verdiği cevap dilekçesinde dayanmış ve erkeğin davacı-karşı davalı kadının arkadaşına sosyal medyadan mesajlar gönderdiğini belirtmiştir. Davalı-karşı davacı erkeğe kusur olarak yüklenen güven sarsıcı davranışa konu olan mesaj kayıtları davacı-karşı davalı kadının delil listesi ekinde sunulan ve erkeğin, kadının arkadaşı dışında, başka bir kadınla yaptığı yazışmalardır. Bölge adliye mahkemesi kararında, erkeğin yazışmaları kabul ettiğinden bahisle, erkeğin başvurusunun esastan reddine karar verilmişse de fiili ayrılık döneminde yapıldığı ileri sürülen yazışmaların tarihi belli değildir. Bunun yanında, davalı-karşı davacı erkeğin fiili ayrılık döneminde üçüncü bir kişi ile yaptığı yazışmaların davacı-karşı davalı kadın tarafından ne şekilde elde edildiği belli olmadığından, hukuka aykırı olan bu delile itibar edilerek davalı-karşı davacı erkeğe kusur yüklenmesi yerinde olmamıştır. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2019/1601 2019/8698K.”




Yazının sonu... Bu yazıda verdiğimiz bilgiler hukuki mütalaa ya da tavsiye niteliği taşımamaktadır. Verilen bilgiler yazılma tarihinde tarihinde yürürlükte olan kanunlara göre verilmiş olup, sizin yazıyı okuduğunuz tarihte güncel olmayabilir!

Bu sebeple; EĞER AMACINIZ HUKUKİ YARDIM ALMAK İSE BİR AVUKATA DANIŞMANIZI TAVSİYE EDERİZ.



Comments


bottom of page