top of page

Tahliye Taahhütnamesi Yüzünden Mağdur Olmamak İçin Bilmeniz Gerekenler!

  • Yazarın fotoğrafı: Harun Emre Şentürk
    Harun Emre Şentürk
  • 29 Tem 2024
  • 3 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 25 Ağu 2024


Bir belgeye imza atan bir erkek eli.

Son dönemlerde özellikle enflasyonun aşırı artması, kira bedellerine gelen %25 zam sınırı (yürürlükten kalktı) ve ev piyasasının durağanlığı sebebiyle kiracılar ve ev sahipleri arasında sıklıkla uyuşmazlıklar ortaya çıkmaktadır. Çıkan bu sorunlar yüzünden de ev sahipleri evini kiraya verirken kira sözleşmesiyle birlikte tahliye taahhütnamesi de imzalatma başlamıştır. Peki bu uygulamanın hukukta yeri var mıdır? Kiracıların bu sebeple mağdur olmasını önlemek için tahliye taahhütnameleriyle ilgili bir yazı hazırladık. İyi okumalar...


Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

Tahliye taahhütnamesi kiracının belirlenen tarihte kiralanan konut veya işyerini tahliye edeceğini belirten bir belgedir. Bu hukuki açıdan önemli kılan durum ise belgenin icra edilebilir olmasıdır. Yani taahhütnamede anlaşılan tarihte kiracının evden çıkmaması halinde kiracı icra yolu ile zorla çıkartılabilir. TBK Madde 352/1’de “Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.” icra yoluyla boşaltma yapılacağı belirtilmiştir.


Tahliye Taahhütnamesinin Şartları


Taahhütnamenin Yazılı Olması

Hukuk sistemimizde kira sözleşmesinin yazılı olması bir zorunluluk olmayıp tarafların sözlü olarak yaptığı kira sözleşmesi de geçerlidir. Fakat aynı durum tahliye taahhütnamesi için söylenemez. Kanunda tahliye taahhütnamesi için yazılı olmak bir geçerlilik şartlarıdır. Yani yazılı olarak yapılmamış bir taahhütnameyle icra yoluna başvurulamaz.


Kiraya Veren ve Kiracının İmzalarının Olması

Tahliye taahhütnamesi, kiracının taşınmazı belirlenen tarihte tahliye edeceğine dair taahhüdünü içerdiği için, bu taahhüdün geçerli olabilmesi için belgenin taraflarca imzalanması gerekmektedir. Taahhütnamede imzaların eksik olması durumunda bu belgeye dayanılarak icra yoluyla tahliyeye başvurulamaz.

Ayrıca imza eksik olmamakla birlikte kiracının taahhütnamedeki imzanın kendisine ait olmadığını iddia ederek imzaya itiraz etmesi durumunda da icra süreci durmaktadır. Duran bu icra sürecine devam edilmesi için imzaya itirazın mahkeme tarafından incelenmesi gerekir(itirazın iptali davası).


"Tanzim Tarihi" ve "Tahliye Tarihi" Belirtilmesi

Tanzim tarihi ve tahliye tarihi tahliye taahhütnamesinin geçerlilik şartıdır. Tahliye taahhüdünün geçerli olabilmesi için tahliyenin yapılacağı tarihin açıkça belirtilmesi gerekir. Tarihin net bir gün olarak belirlenmeyip de "Mart ayı" gibi ay olarak belirlenmesi durumunda; Yargıtay'ın birleşik içtihadına göre “… Boşaltma tarihi olarak belirli bir ay gösterilmişse, bundan ayın sonu anlaşılır.” belirlenen ayı sonu tahliye tarihi kabul edilir.

Tanzim tarihi ise taahhütnamenin düzenlendiği tarih olup tahliye tarihi değildir. Tanzim tarihinin de tahliye tarihinden ayrıca evrakta bulunması gerekmektedir.


Kira Sözleşmesi ile Tahliye Taahhütnamesi Farklı tarihlerde Tanzim Edilmiş Olmalı

Taahhütnamenin geçerli olması için, tahliye konusu taşınmazın kira sözleşmesi ile tahliye taahhütnamesinin tanzim tarihlerinin aynı tarih olmaması gerekir. Yani kiracıyla kira sözleşmesi imzalanırken aynı zamanda kiracıya tahliye taahhütnamesi verilirse taahhütname geçerli olmaz.


Tahliye Taahhütnamesinin Uygulanması

Tahliye taahhütnamesinin yukarıda belirtilen şartları sağlaması durumunda, işbu belgenin uygulamaya konulması için icra yoluna başvurulabilir.


Tahliye Taahhütnamesinin İcrası

Taahhütnameyi içerir bir biçimde takip talebi ile icra dairesine başvurulması durumunda, icra dairesi tahliyesi istenen kiracıya bir tahliye emri (örnek 14) gönderir. Kiracının tahliye emrini tebliğ almasından itibaren itiraz süresi başlamaktadır. Eğer kiracı bu tahliye emrine kendisine tebliğden itibaren 7 gün içinde itiraz etmezse ve taşınmazı 15 gün içinde tahliye etmezse tahliye emri kesinleşir. Kesinleşmesinin ardından kanunda belirtilen yollarla taşınmazın tahliyesi cebren yapılabilir.

Sık Sorulan Sorular

Tahliye Taahhütnamesinin İptali Mümkün Müdür?

Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik şartlarını sağlamaması durumunda iptali mümkündür. Örneğin taahhütnamedeki ıslak imza kiracıya ait değilse, kiracı tahliye emrinin kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 7 gün içinde itiraz ederek taahhütnamenin iptal edilmesinin talep edebilir.


Tahliye Taahhütnamesi Varsa İhtara Gerekir Mi?

Tahliye taahhütnamesinin icraya verilmesi durumunda kiracıya bir tahliye emri gönderilir. Gönderilen bu tahliye emrinde kiracının 15 gün içinde tahliye etmesi ihtar olunmaktadır. Tahliye emrinde kiracı zaten ihtar olunduğu için, ayrıca ihtara gerek yoktur.


Tahliye Taahhütnamesi Sözlü Yapılabilir Mi?

Tahliye taahhütnamesinin yazılı olarak yapılması şarttır. Taahhüdün sözlü olarak yapılması halinde bu taahhüt geçerli olmayacaktır.


Tahliye Taahhütnamesinin Sonradan Doldurulduğunu Nasıl İspat Ederim?

Tahliye taahhütnamesindeki tarihlerin sonradan doldurulması durumunda, bunu iddia eden tarafın iddiasını ispat etmesi gerekir. Kiracı tanzim tarihinde kiraya veren ile buluşmadığını ve tarihlerin sonradan doldurulduğunu kanıtlayacak bir delil sunarak tarihlerin sonradan doldurulduğunu ispat edebilir.



Yazının sonu... Bu yazıda verdiğimiz bilgiler hukuki mütalaa ya da tavsiye niteliği taşımamaktadır. Verilen bilgiler yazılma tarihinde tarihinde yürürlükte olan kanunlara göre verilmiş olup, sizin yazıyı okuduğunuz tarihte güncel olmayabilir!

Bu sebeple; EĞER AMACINIZ HUKUKİ YARDIM ALMAK İSE BİR AVUKATA DANIŞMANIZI TAVSİYE EDERİZ.




     



コメント


bottom of page