top of page

İcrai Haciz ile İhtiyati Haciz Arasındaki Farklar

  • Yazarın fotoğrafı: Harun Emre Şentürk
    Harun Emre Şentürk
  • 15 Nis 2024
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 25 Ağu 2024


Siyah gömlekli bir adam kırmızı kapaklı kalın bir kitap okuyor.

İcra Hukukunda bulunan haciz müessesesi, tanım olarak herkes tarafından bilinse de bu hacizlerin çeşitleri ve aralarındaki farklar tam olarak bilinmediği için karıştırılmaktadır. Bu sebeple sıradaki yazımızın konusunu ihtiyati haciz ve icrai haciz arasındaki farklar olarak seçtik. İyi okumalar...


İcrai Haciz


Alacaklının İİK m. 58 e uygun bir takip talebi hazırlayarak bu talebi yetkili İcra Müdürlüğüne vermesi ile borçlu hakkında icra takibi başlar. Takibin başlamasından itibaren icra dairesi bir ödeme emri hazırlar ve borçluya tebliğ eder. Ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren, borçlu itiraz süresinde itiraz etmezse takip kesinleşir. Takibin kesinleşmesinin ardından alacaklı, alacağını karşılamak için borçlunun mallarına haciz koyup malların satışını isteyebilir. Takibin kesinleşmesinden sonra konulan bu hacze İcrai Haciz denir.


İhtiyati Haciz


Alacaklının para alacağını zamanında ödenmesini güvence altına almak için mahkeme kararıyla borçlunun mallarına haciz konulabilir. Mahkeme kararıyla konulan bu hacze ihtiyati haciz denir. Buradaki amaç borçlunun mal kaçırmasını önlemek ve alacağın vadesi geldiğinde ödenmesini garanti altına almaktır. Kesin (icrai) haczin aksine ihtiyati haciz alacaklısına satış yetkisi vermez.


İhtiyati Haciz Talep Edebilme Şartları:

  • Alacağın rehinle teminat altına alınmamış olması gerekir.

  • Alacak bir para alacağı olmalıdır.

  • Kural olarak vadesi gelmiş alacaklar talep edilebilir.


Kesin (İcrai) Haciz ile İhtiyati Haciz Arasındaki Farklar


  • İhtiyati haciz bir hukuki tedbirdir. Kesin haciz ise kesinleşmiş bir icra takibiyle borçlunun malvarlığında tasarruf imkanı veren bir icrai işlemdir.

  • İhtiyati hacizde satış talebinde bulunulamaz. Kesin hacizde ise alacaklı satış talebinde bulunabilir.

  • İhtiyati haciz mahkemeden talep edilirken icrai haciz icra dairesinden talep edilir.

  • İhtiyati haciz kararının icrasının 10 gün içerisinde icra dairesinden talep edilmesi gerekir. Kesin hacizde ise haciz konulduktan 1 yıl içerisinde satışın istenilmesi gerekir.

  • İhtiyati haciz için teminat yatırılması gerekmektedir. Kesin hacizde ise böyle bir durum yoktur.



Yazının sonu... Bu yazıda verdiğimiz bilgiler hukuki mütalaa ya da tavsiye niteliği taşımamaktadır. Verilen bilgiler yazılma tarihinde tarihinde yürürlükte olan kanunlara göre verilmiş olup, sizin yazıyı okuduğunuz tarihte güncel olmayabilir!

Bu sebeple; EĞER AMACINIZ HUKUKİ YARDIM ALMAK İSE BİR AVUKATA DANIŞMANIZI TAVSİYE EDERİZ.





Comentarios


bottom of page